6000 AΤΟΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ

<English Text to follow soon>
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

6000 ΆΤΟΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες με την καθιερωμένη, στους δρόμους της πρωτεύουσας, Πορεία Υπερηφάνειας, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας 2017, που φέτος είχε ως σύνθημα «Speak Love» - Μίλα με αγάπη, για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους. Έξι χιλιάδες άτομα έδωσαν το παρών τους στο Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας, για να στείλουν το μήνυμα της αποδοχής και αλληλεγγύης. 

Η Πορεία Υπερηφάνειας γέμισε με χρώματα και μουσικές τους δρόμους της Λευκωσίας, καθώς χιλιάδες κόσμου, ανάμεσά τους πολιτικοί, καλλιτέχνες και επιφανείς προσωπικότητες περπάτησαν διεκδικώντας την ισότητα και την αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού των ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Οι εκδηλώσεις της ημέρας ξεκίνησαν από νωρίς το απόγευμα με δραστηριότητες για παιδιά και έφηβους, με παράλληλη σύνδεση με το Super FM που μετέδιδε τη γιορτή σε live link και στη συνέχεια έγινε η καθιερωμένη τελετή έναρξη της Πορείας Υπερηφάνειας, στην παρουσία εκπρο-σώπων της κυβέρνησης, κομμάτων, οργανώσεων και άλλων φορέων και συνόλων που στηρίζουν την Accept και το έργο της.

Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος της Accept, Κώστας Γαβριηλίδης, ο οποίος επαναλαμβάνοντας το σύνθημα του φετινού φεστιβάλ, τόνισε πως «εμείς οι χιλιάδες μαζευόμαστε κάθε χρόνο και προσπαθούμε να αλλάξουμε μυαλά και καρδιές σε πράγματα παράλογα, σε μια χώρα που ζει για το τι θα πει ο κόσμος». Ο κ. Γαβριηλίδης τόνισε το πάγιο αίτημα της Αccept για τη θέσπιση νόμου για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου «για να βοηθήσουμε τους οκτώμισι χιλιάδες και τόσους τρανς ανάμεσα μας». 

Ο κ. Γαβριηλίδης δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στο ανοικτό θέμα με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και την καταδίκη που ζήτησε η οργάνωση για την έκφραση ρητορικής μίσους από τον προ-καθήμενο της εκκλησίας. «Ζητήσαμε από τον Γενικό Εισαγγελέα να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Αντί αυτού, για ακόμη μια φορά μας μείωσαν. Ο Γενικός Εισαγγελέας με περιφρόνηση δεν μπήκε καν στο κόπο να απαντήσει. Δεν μπήκε καν στον κόπο να δεχτεί να τον δούμε όταν το ζητήσαμε», είπε ο κ. Γαβριηλίδης στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως «δεν μπορεί να πασχίζουμε να κάνουμε νόμους για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απλά για να είναι δια-κοσμητικοί». 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Γαβριηλίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έθεσε, για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας υπό την αιγίδα του, αλλά και το Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη για την πάγια στήριξή του στο θεσμό, όπως επίσης και τους Δήμους Λευκωσίας, Λακατάμειας και Πάφου που ύψωσαν την πολύχρωμη σημαία για το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας. Ευχαριστίες απηύθυνε, επίσης, σε όλους τους επίσημους φορείς που στηρίζουν το φεστιβάλ υπερηφάνειας και ειδικά στη Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Κύπρο και την Πρεσβεία των ΗΠΑ που ήταν συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ.

Ακολούθησαν ομιλίες από την Filiz Bilen, εκ μέρους Τουρκοκυπριακής οργάνωσης «Queer Cyprus», τον Υπουργό Υγείας Δρ. Γιώργο Παμπορίδη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, το Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Συμβουλίου Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Παναγιώτη Σεντώνα, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου Λοΐζο Βασιλείου, τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτρο-πής στην Κύπρο Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη και την Εκπρόσωπο Τύπου του Γραφείου Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Χαιρετισμό απηυθύναν και ο πρωτεργάτης των ΛΟΑΤΙ Δικαιωμάτων στη Κύπρο Αλέκος Μοδινός και ο Αντρέας Μαυρομιχάλης, Μέλος της Ομάδας Γονέων ΛΟΑΤΙ Προσώπων της Accept.

Εκ μέρους κομμάτων χαιρετισμούς απηύθυναν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ο Γιώργος Λιλλήκας, η Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, και η αντιπρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Έλενα Περικλέους και ο Αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Κώστας Γεωργιάδης. Το παρών τους στη σκηνή έδωσαν και ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου και ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χα-ράλαμπος Θεοπέμπτου.

Συγκινητική ήταν, η στιγμή όπου τη σκηνή μοιράστηκαν δύο αγαπημένες καλλέχνιδες, η Ευριδίκη και η Τουρκοκύπρια Niyal Οzturk, οι οποίες ερμήνευσαν μ’ έναν μοναδικό τρόπο το γνωστό «Imagine» των Βeatles, στέλλοντας με αυτό τον τρόπο ένα διαφορετικό μήνυμα αγάπης και αλ-ληλεγγύης.
Μετά την ολοκλήρωση της Πορείας Υπερηφάνειας, ακολούθησε συναυλία και πάρτυ στο Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας, με ποτό, φαγητό και φυσικά πολλή μουσική από το συγκρότημα T.E.A.M. Crew, τον Hovig, τον Dj Mike Wildcut και τον DJ Marcos. 

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών πολύ μικρή ομάδα παρισταμένων εξέφρασε, μεμονωμένα, την αντίδραση της για την παρουσία ορισμένων πολιτικών προσώπων. Η Accept τονίζει πως σε κάθε περίπτωση οι αντιδράσεις δεν εκφράζουν την οργάνωση και λανθασμένα έγιναν στο χώρο του Φεστιβάλ όπου όλοι, ανεξαρτήτως κομματικών και πολιτικών "πιστεύω" έρχονται για να στηρίξουν το μήνυμα της αποδοχής και αποδεκτικότητας που εκφράζει η οργάνωση. Η Accept εδώ και χρόνια έχει πετύχει να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας και έχει στηριχθεί από όλο το κομματικό φάσμα ακριβώς γιατί μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα, και αυτά μας αφορούν όλους.

Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου

Your rating: None Average: 5 (150 votes)
Κατηγορία: