Ναι σε συμβίωση των ομοφύλων

5 posts / 0 new
Last post
petrosgrafs
petrosgrafs's picture
Offline
Last seen: 1 year 5 months ago
Joined: 07/04/2010 - 03:15
Ναι σε συμβίωση των ομοφύλων

«Με στρουθοκαμηλισμό δεν λύνονται τα προβλήματα αυτά», υποστηρίζει ο Θεολόγος Α. Πιτσιλλίδης.
 «Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι σεξουαλικά σκάνδαλα ταλανίζουν και την Ορθόδοξη Εκκλησία, όχι μόνο τη Ρωμαιοκαθολική»
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΙΤΣΙΛΛΙΔΗΣ 
Ναι στο σύμφωνο συμβίωσης «Λόγω του έντονου ηθικισμού που έχει παρεισφρήσει στην ορθοδοξία, δεν τυγχάνουν και της καλύτερης αντιμετώπισης οι ομοφυλόφιλοι»
Κατά καιρούς στην Κύπρο έρχεται και επανέρχεται η συζήτηση γύρω από νομικά ζητήματα που άπτονται των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου.
Παλαιότερα ήταν το θέμα της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας, σήμερα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.
«Έχει αλλάξει πια η έννοια του γάμου και υπάρχουν αρκετά νέα δεδομένα που θα πρέπει να επανεξετάσουμε και να δούμε ποια θα είναι η στάση μας πάνω σε αυτά τα θέματα», υποστήριξε πρόσφατα η επίτροπος διοίκησης, Ηλιάνα Νικολάου, με αφορμή σχετικό παράπονο Κύπριου που υποβλήθηκε στο γραφείο της.
Από την πλευρά του, ο θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης υποστηρίζει πως η Κύπρος έχει πλέον ανάγκη ένα σαφές νομικό πλαίσιο, που να ρυθμίσει τα υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα που αφορούν στις προσωπικές, οικονομικές και άλλες πτυχές της σχέσης μεταξύ ομοφυλοφίλων. 
- Ήρθε η ώρα να ρυθμιστεί νομοθετικά και στην Κύπρο το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων ατόμων να τελούν γάμο; Ποια είναι η άποψή σας για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης; 
Ανδρέας Πιτσιλλίδης: Με στρουθοκαμηλισμό δεν λύνονται τα προβλήματα αυτά. Και να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε, οι άνθρωποι αυτοί συμβιώνουν και αυτή τους η συμβίωση φέρνει και προβλήματα όπως όλων των ειδών οι συμβιώσεις. Για παράδειγμα, δύο άνθρωποι του ίδιου φύλου συμβιώνουν για χρόνια σε ένα σπίτι που αποκτούν με δάνειο που συνάπτει ο ένας και αποπληρώνουν μαζί. Σε κάποια μεταγενέστερη χρονική φάση χωρίζουν και αυτός που φεύγει από το σπίτι διεκδικεί φυσιολογικά κάτι από αυτή την περιουσία και ο ένας ή η άλλη του το αρνείται. Δεν είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε καυγάδες, πιθανή χρήση βίας, μια κάποια κοινωνική αναστάτωση; Αυτό εννοώ όταν λέω για υπαρκτά προβλήματα που όσο και να θέλουν μερικοί να κάνουν ότι δεν υπάρχουν, αυτά υφίστανται. Ο ρόλος του νομοθέτη, λοιπόν, είναι διαφορετικός και πρέπει πέρα από θρησκευτικές ή άλλες απόψεις και προσεγγίσεις, να δώσει σαφείς λύσεις στα προβλήματα της κοινωνικής συνύπαρξης.
- Λόγω της φιλοσοφίας της ορθοδοξίας, αλλά και της νοοτροπίας που επικρατεί στην Κύπρο, νομίζετε ότι αντιμετωπίζονται σωστά τα ομοφυλόφιλα άτομα από τους ιερωμένους;
Α. Π.: Δυστυχώς, λόγω της αρκετά κλειστής και συντηρητικής μας κοινωνίας, αλλά και λόγω του έντονου ηθικισμού που έχει παρεισφρήσει στην ορθοδοξία, δεν θα έλεγα ότι τυγχάνουν και της καλύτερης αντιμετώπισης οι άνθρωποι με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό. Συχνά, όλοι γινόμαστε μάρτυρες του διασυρμού και της διαπόμπευσης αυτών των ανθρώπων, μια αντιμετώπιση που τους σπρώχνει στο κοινωνικό περιθώριο και τη γκετοποίηση. Ειδικά οι επίσκοποι και οι πρεσβύτεροί μας θα έλεγα πως έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμεση ανάγκη από εντατικό καταρτισμό για το πώς πρέπει να χειρίζονται στηρικτικά και όχι αφοριστικά, όλους τους ανθρώπους που προσέρχονται κοντά τους. 
- Κατά καιρούς δίνεται μεγάλη δημοσιότητα στα σεξουαλικά σκάνδαλα που ταλανίζουν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Αυτού του είδους τα προβλήματα δεν υπάρχουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία; 
Α. Π.: Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς όσα συμβαίνουν στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πρέπει να παραδεχτούμε ότι συμβαίνουν και στους κόλπους κάθε Εκκλησίας και Θρησκείας. Προσωπικά γνωρίζω ότι τέτοια συμβάντα παρατηρούνται και στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ασφαλώς αυτά είναι θλιβερές εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας, όπως οι αστυνομικοί είναι κατά κανόνα νομοταγείς, αλλά συναντάς ακόμα και απατεώνες στις τάξεις του αστυνομικού σώματος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους κόλπους της Εκκλησίας.
- Πως αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα η Εκκλησία της Κύπρου;
Α. Π.: Η αντιμετώπιση ποικίλλει από την περίπτωση και τα ιδιάζοντα χαρακτηριστικά της, αλλά και από τον ποιμένα που αναλαμβάνει αυτή την αποστολή, καθώς και την αυστηρότητά του ή και την ποιμαντική του προσέγγιση. Γνωρίζω περιπτώσεις που κληρικοί καθαιρέθηκαν ή και εκδιώχθηκαν από την Κύπρο. Σε άλλες περιπτώσεις επιδείχθηκε επιείκεια και μπήκαν κάποιες ποινές, ενώ άλλες περιπτώσεις συγκαλύφθηκαν ή και συγκαλύπτονται μέχρι και σήμερα. Σέργιος και Βάκχος
- Στον χριστιανισμό υπάρχουν παραδείγματα ομοφυλόφιλων ανθρώπων που αγίασαν;
Ανδρέας Πιτσιλλίδης: Με κάθε επιφύλαξη σας αναφέρω ότι έχει διατυπωθεί από μερικούς ερευνητές η θεολογικοϊστορική άποψη ότι υπήρξαν κάποιες τέτοιες περιπτώσεις και ειδική αναφορά γίνεται στους Αγίους Σέργιο και Βάκχο. Προσωπικά έχω μελετήσει τέτοιες αναφορές, που έχουν μεν αρκετή τεκμηρίωση, αλλά θα ήθελα να έχω σαφέστερη και πληρέστερη εικόνα για να μπορέσω να τοποθετηθώ με βεβαιότητα.Δεν υπάρχει για τον Θεό άρσεν και θήλυ
- Θεολογικά ποια είναι η γνώμη σας για την ομοφυλοφιλία;
 Ανδρέας Πιτσιλλίδης: Κάθε άνθρωπος είναι καθρέφτισμα και αντιφέγγισμα του Θεού Πατέρα. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, ανόμοιος και ανεπανάληπτος, παιδί της θείας αγάπης. Δεν υπάρχει «στα μάτια του Θεού άρσεν και θήλυ, δούλος ή ελεύθερος, Ιουδαίος ή Έλλην» όπως διακηρύττει ο Απόστολος Παύλος. Το καινούργιο, το ριζοσπαστικό στοιχείο που έφερε η χριστιανική θεολογία είναι η υπέρβαση κάθε μορφής διάσπασης φύλου, φυλής, γλώσσας, πολιτισμού, κοινωνικής τάξης και προέλευσης. 
Η βασιλεία του Θεού φέρνει μαζί της και μια αναδόμηση των διαπροσωπικών σχέσεων και ειδικά των σχέσεων των φύλων μέσα από την υπέρβασή τους ως παράγοντα διαχωρισμού και διάσπασης. Το φύλο και οι διαφορετικοί ρόλοι του άλλωστε, είναι για όσους ξέρουν από επιστήμη, κοινωνική κατασκευή και αποτέλεσμα μακραίωνων εξελικτικών διαδικασιών. Είμαι βέβαιος ότι οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι, αν είχαν δικαίωμα επιλογής, θα προτιμούσαν μια πιο αποδεκτή από το κοινωνικό σύνολο ερωτική σχέση και δεν θα επιθυμούσαν να είναι κοινωνικά απόβλητοι όπως σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει σήμερα. 
Για όσους γνωρίζουν από επιστήμη, όμως, δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν έχουν δικαίωμα στην επιλογή. Είναι γενετικά, ορμονικά και σωματοψυχικά εξαναγκασμένοι σε ένα διαφορετικό από μας σεξουαλικό προσανατολισμό. Προσωπικά, με εκφράζει η δημόσια εκπεφρασμένη θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, που όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα απάντησε πως πρέπει να μας διακρίνει ως χριστιανούς «σεβασμός στη διαφορετικότητα». 
Ασφαλώς, λέγοντας αυτό κάποιος, δεν σημαίνει ότι επικροτεί ή ότι τον εκφράζει η ερωτική τάση κάποιων ανθρώπων προς το ίδιο φύλο. Σημαίνει απλώς ότι αποδέχεται κάθε άνθρωπο με τα δικά του χαρακτηριστικά.
 ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ kateliadi@gmail.com Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗπηγή: http://alithia.com.cy/alithia_v2/front-end/main.php?action=nptext&page=&design=default&nptext_id=59163

field_vote: 
No votes yet
Yoryis Regginos
Yoryis Regginos's picture
Offline
Last seen: 3 years 9 months ago
Joined: 07/04/2010 - 02:48

το 'έξαναγκασμένοι' δε θα το σχολιάσω. Δε νομίζω ότι χρειάζεται κιόλας. Το 'μας' όμως? Δηλαδή, για να καταλάβω, εσείς είστε οι στρ8 κύριε Πιτσιλλίδη? Αυτό εννοείτε?Αλλά, κι έτσι να'ν' τα πράματα: από τη στιγμή που κάποιος αρχίζει να λέι "εμείς" και "οι άλλοι", νομίζω ήδη είναι στη νοοτροπία διακρίσεων. Γιατί αυτόματα ορθώνετα ένα τείχος. Αφού δεν είμαστε όλοι ένα, άρα δεν είμαστε και όλοι ίσοι.Σίγουρα, είναι κάπως καλύτερη τοποθέτηση αυτή, αλλά τελικά αναρωτιέμαι: θα βρεθεί κάποιος/α πολιτικός με @@ να βγει να καταδικάσει ξεκάθαρα τις δηλώσεις Θεμιστοκλέους? Να περισώσει (ΑΝ περισώζεται) την υπόληψη των Κυπρίων πολιτικών, αλλά και του κράτους γενικότερα και της χώρας ευρύτερα...

Better to light a candle than to curse the darkness.-Chinese proverb

Yoryis Regginos
Yoryis Regginos's picture
Offline
Last seen: 3 years 9 months ago
Joined: 07/04/2010 - 02:48

επίσης, και αναφέρομαι στον τίτλο τώρα, η 'συμβίωση' ήδη συμβαίνει, ευχαριστώ πολύ! Για γάμο ο λόγος. Κανονικό, πλήρη, νόμιμο, όμορφο κι ωραίο γάμο!

Better to light a candle than to curse the darkness.-Chinese proverb

petrosgrafs
petrosgrafs's picture
Offline
Last seen: 1 year 5 months ago
Joined: 07/04/2010 - 03:15

Βρε παιδία, τώρα που είμαστε και μεταξύ μας. Ο άνθρωπος φοβάται την σκιά του, το ότι είναι ομοφυλόφιλος το ξέρουν και οι πέτρες και μάλιστα και ο Πέτρος (δηλαδή εγώ) από προσωπική και διασταυρωμένη πληροφορία. Όμως είναι ο πρώτος και ο μόνος «πολιτικός» που δηλώνει κάτι θετικό. Ας μην του κόψουμε τα φτερά του από τώρα. Ας αφήσουμε άλλους που σίγουρα θα υπάρξουν για να του επιτεθούν, όχι εμείς. Είμαι σίγουρος ότι τώρα έχει αντιδράσεις από τους ισχυρότερους από αυτών για αυτή την άκακη δήλωση που έκανε. Είναι ομοφυλόφιλος αλλά δεν έχει το σθένος όπως πολλοί από μας, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου που δεν βγήκαμε να το πούμε στην οικογένεια, την δουλειά κτλ. Εγώ δεν μπορώ να τον κατακρίνω. Θεωρώ ότι προσπαθεί, ίσως την επόμενη φορά να είναι ακόμη πιο εκδηλωτικός. Άστε τον να πάρει τον χρόνο του.

"Σε περιβόλια με σπαρτά και αφθονία, μα έλειψε το νερό. Kι άμα δεν έχουμε να πιούμε, δεν έχουμε τίποτα..."

Yoryis Regginos
Yoryis Regginos's picture
Offline
Last seen: 3 years 9 months ago
Joined: 07/04/2010 - 02:48

Πέτρε μου, εμπορούσεν να πει πολλά και διάφορα, αλλά όχι να κάνει δηλώσεις τύπου 'εμείς κα οι άλλοι'.στο κάτω-κάτω, ας καθόταν στην ησυχία του, δεν τον ανάγκαζε κανείς να βγει να μιλήσει δημόσια. Αλλά να λέει αυτά? Τι να πω... Η υποκρισία συνεχίζεται...τελικά, σπάνιο πράμα τα αρχίδια σ'αυτή τη χώρα (και συγχωρέστε με για τα ...'γαλλικά' μου)

Better to light a candle than to curse the darkness.-Chinese proverb