COMING OUT

4 posts / 0 new
Last post
SaVVAΣ
SaVVAΣ's picture
Offline
Last seen: 6 years 4 months ago
Joined: 19/04/2010 - 21:52
COMING OUT

Η νεολαία και η ντουλάπα - Coming Out                                                                                                                                                                                                                                                            Είμαι γκέι; Είμαι αμφί; Σε ποιον μπορώ να το πω; Πως θα αντιδράσουν οι φίλοι και η οικογένεια μου; Και γιατί θα πρέπει να τους το πω;

Το να αποκαλύψεις στον περίγυρο σου ότι είσαι γκέι είναι μια κρίσιμη αλλά ταυτόχρονα και πολύ χρήσιμη διαδικασία. Πολλοί πιστεύουν ότι το να "βγεις από την ντουλάπα" (Coming out of the closet) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απόρριψη, την κατακραυγή και τον αποκλεισμό. Για άλλους η ίδια διαδικασία λειτουργεί λυτρωτικά, τους απελευθερώνει από το βάρος του να κρατούν μυστική τη ζωή τους και συντελεί τελικά στην ενδυνάμωση των σχέσεων τους με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Αν σκέφτεσαι να κάνεις το κρίσιμο βήμα και να βγεις από την ντουλάπα του φόβου και της άρνησης, οι παρακάτω σχετικές ερωταπαντήσεις θα σε βοηθήσουν να πάρεις την σωστή για σένα απόφαση, καθώς καλύπτουν όλες τις βασικές πτυχές του δύσκολου αυτού θέματος..

Coming out;
Coming Out σημαίνει πρώτα και κύρια ότι εσύ ο ίδιος έχεις ξεκαθαρίσει το που ακριβώς βαδίζεις σεξουαλικά, π.χ. αν είσαι γκέι ή αμφί. Επόμενο στάδιο της διαδικασίας του Coming Out είναι να πεις στον κύκλο σου - οικογένεια, φίλοι, γνωστοί, συνάδελφοι - ότι αποδέχεσαι το γεγονός ότι είσαι γκέι ή αμφί, ότι αποδέχεσαι ουσιαστικά τον εαυτό σου. Τώρα, το αν και πότε θα κάνεις το δικό σου Coming Out, αυτό είναι μια δική σου, και μόνο δική σου, απόφαση.

Γιατί να "βγω από την ντουλάπα";
Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι που κάνουν άλλους γκέι να θέλουν να βγουν από την ντουλάπα και άλλους να νιώθουν πιο άνετα κλεισμένοι μέσα σε αυτήν. Μόνο οι ίδιοι μπορούν να πάρουν μια τέτοια απόφαση για το τι είναι καλύτερο για τον εαυτό τους.

Ας δούμε πρώτα την θετική πλευρά:
Το αίσθημα ανακούφισης που νιώθεις όταν μιλάς σε κάποιον για το ποιος στα αλήθεια είσαι είναι πραγματικά απελευθερωτικό. Δεν έχεις πλέον το βάρος του να κουβαλάς και να ζεις ένα τόσο σοβαρό μυστικό και δεν αγχώνεσαι αν κάποιος σε δει ή μάθει για σένα. Θα σταματήσουν οι πιέσεις για να "βρεις μια καλή κοπέλα" και θα σταματήσεις κι εσύ να σκηνοθετείς γκόμενες για τα μάτια του κόσμου. Και θα μπορείς επιτέλους να φλερτάρεις χωρίς να ντρέπεσαι ;-).
Εκτός από όλα αυτά, το να βγεις από την ντουλάπα του φόβου και της ανασφάλειας σου είναι μια πολύτιμη εμπειρία που θα σου δώσει αυτοπεποίθηση, θα σε κάνει να νιώσεις πιο δυνατός και σίγουρος για τον εαυτό σου και τις επιλογές σου, και εν τέλει θα σε κάνει πιο ώριμο και έτοιμο να αντιμετωπίσεις ανάλογες ή παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.
Αν δούμε το θέμα λίγο πιο πλατιά, όσο περισσότεροι από εμάς είναι ανοιχτά και περήφανα γκέι, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δείξουμε στον κόσμο πόσοι είμαστε, πόσο διαφορετικοί μεταξύ μας είμαστε, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι για μας να αναγνωρίζεται από όλους το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Πολλοί νέοι αλλά και μεγαλύτεροι γκέι, στην Ελλάδα αλλά και άλλου, κρατούν την ταυτότητα τους αυτή μυστική από τον περίγυρο τους, φοβούμενοι ότι αν μαθευτεί ίσως να: τους διώξουν οι γονείς τους από το σπίτι, χάσουν τη δουλειά τους, τους παρενοχλούν στο σχολείο ή στη σχολή τους, ή τέλος να χάσουν την αγάπη και την εκτίμηση των φίλων και γνωστών τους. Όταν αυτοί οι γκέι είναι εξαρτώμενοι και οικονομικά από τις οικογένειες τους, τα πράγματα μπορεί να σοβαρέψουν πολύ και τότε, κρίνουν, είναι προτιμότερο να κρύβονται και να είναι ασφαλείς παρά οτιδήποτε άλλο.
Άλλοι πάλι δεν βγαίνουν από την ντουλάπα γιατί δεν νιώθουν, ή δεν είναι πραγματικά, έτοιμοι ακόμα για μια τέτοια κίνηση.

Οπότε, αν δεν θέλεις ή δεν μπορείς να κάνεις το δικό σου Coming Out, κούλαρε. Μην αφήσεις κανέναν να σε πιέσει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Τα πάντα είναι ΚΑΙ θέμα χρόνου!

Καλό είναι να μιλήσεις σε κάποιον που έχει ήδη περάσει το δικό του "Γολγοθά" και μπορεί να μοιραστεί μαζί σου τη δική του εμπειρία εξόδου από την ντουλάπα. Μπορείς ακόμα να απευθυνθείς και σε ειδικούς που δουλεύουν πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι συμβουλές τους θα είναι πολύτιμες για σένα ενώ, παράλληλα, θα νιώσεις ότι δεν είσαι μόνος και θα ανακουφιστείς μοιραζόμενος το μυστικό σου με κάποιον άλλον.
Τηλεφώνησε σε μια γραμμή βοήθειας για γκέι, γίνε μέλος σε μια γκέι ομάδα/σύλλογο, πήγαινε σε μια βιβλιοθήκη ή μπες στο διαδίκτυο και βρες ότι αρχείο ή βιβλίο σχετίζεται με το θέμα

Ίσως είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις από τους έμπιστους φίλους σου και να τους πεις ότι είσαι γκέι ή αμφί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι μόνο δεν πρόκειται να σε παρεξηγήσουν, αλλά τα όσα θα τους εκμυστηρευτείς θα κάνουν την φιλία μεταξύ σας ακόμα πιο δυνατή και ουσιαστική. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι ούτως ή άλλως απαραίτητη μεταξύ φίλων. Αν βρεθεί κάποιος φίλος που δεν το δει έτσι και θελήσει να ξεκόψει όταν του πεις ότι είσαι γκέι, τότε δεν άξιζε μάλλον να είναι φίλος σου.
Πολλοί από αυτούς που άργησαν να βγουν από την ντουλάπα, λένε πως στο παρελθόν συνεχώς το ανέβαλαν γιατί φοβόταν τις αντιδράσεις των φίλων τους. Όταν τελικά τους το είπαν, κατάλαβαν ότι αγχώνονταν υπερβολικά και αδικαιολόγητα - οι φίλοι τους τους αποδέχτηκαν χωρίς όρους, αμέσως.
Παρόλο που δεν μπορείς να προβλέψεις ακριβώς τις αντιδράσεις των φίλων σου, αποδεικνύεται ότι το άγχος και ο φόβος σου είναι συνήθως υπερβολικά μεγεθυμένα σε σχέση με τις πραγματικές διαστάσεις του "προβλήματος".

Τι αντιδράσεις να περιμένω;
Η διαδικασία και η εμπειρία του Coming Out διαφέρει κατά πολύ από περίπτωση σε περίπτωση. Κάποιοι θα προσπαθήσουν να σε πείσουν ότι δεν είσαι στα αλήθεια γκέι (αλλά πρόκειται για μια φάση της ζωής σου, μια δοκιμή..), ενώ άλλοι θα ψάχνουν να βρουν τις πιθανές αιτίες. Κάποιους θα θυμώσεις, θα εξοργίσεις ίσως, θα πληγώσεις, θα στενοχωρήσεις, θα μπερδέψεις. Κάποιοι θα σου πουν ότι δεν τους πειράζει καθόλου, ενώ άλλοι θα σου πουν ότι είναι περήφανοι για σένα, κυρίως γιατί τόλμησες να είσαι ειλικρινής μαζί τους. Και κάποιοι άλλοι θα σου πουν ότι το είχαν καταλάβει εδώ και καιρό ;-).

Αν θέλεις να πάρεις μια γεύση από το τι αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσεις στους γύρω σου, μπορείς να τεστάρεις τις απόψεις τους ανοίγοντας πρώτα μια κουβέντα σχετικά με το θέμα "ομοφυλοφιλία". Αν δεν θέλεις να ανοίξεις εσύ την κουβέντα, μπορείς να πάρεις ως αφορμή ένα θέμα σχετικό από την ειδησεογραφία (π.χ. γκέι γάμος) ή από την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και τις τέχνες.
Έχε υπόψη σου πάντως ότι οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά όταν το θέμα τίθεται γενικά κι αόριστα, και διαφορετικά όταν πρόκειται για ένα κοντινό τους πρόσωπο.

Ένα είναι σίγουρο:
Το Coming Out είναι μια διαδικασία που δεν σταματά σχεδόν ποτέ. Θα γνωρίσεις πολλούς ανθρώπους στο μέλλον οι οποίοι δεν θα ξέρουν για σένα και θα συνειδητοποιήσεις πόσο συχνά έρχεται στην επιφάνεια το θέμα της ταυτότητας σου ακόμα και σε μια αθώα ψιλοκουβεντούλα.
Αντί να αρχίσεις να διαλαλείς παντού ότι είσαι γκέι ή αμφί, ίσως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να ψάξεις για ένα λιγότερο τρανταχτό τρόπο να πεις αυτά που θέλεις. Μπορείς ας πούμε να αναφέρεις έτσι απλά σε μια κουβέντα κάτι για τον γκόμενο σου, ή να πεις ότι θα ήθελες να πας σε μια παρέλαση περηφάνιας ή τέλος να αναφέρεις κάποια από τα αγαπημένα σου γκέι μαγαζιά.
Με τον τρόπο αυτό θα προλάβεις τους συνομιλητές σου από το να κάνουν υποθέσεις για σένα χωρίς να γνωρίζουν την αλήθεια. Αν τους αφήσεις απλά να υποθέτουν ότι είσαι ετεροφυλόφιλος, θα είναι πολύ πιο δύσκολο αργότερα να γκρεμίσεις την άποψη που θα έχουν σχηματίσει για σένα.

Πολλοί από τους γκέι που πέρασαν κάπως δύσκολα όταν κάναν το μεγάλο βήμα και βγήκαν από την ντουλάπα, μας είπαν ότι τους βοήθησε πολύ το ότι κρατούσαν ημερολόγιο. Η περίοδος του Coming Out είναι μια κρίσιμη περίοδος και το γράψιμο βοηθά στο να εκτονώσεις κάποια από τα συναισθήματα ή τις σκέψεις σου.
Ακόμα κι όταν γράφεις μόνο για τον εαυτό σου, θα διαπιστώσεις ότι το γράψιμο σε βοηθά να βάλεις τις σκέψεις σου σε μια σειρά και να μάθεις τον εαυτό λίγο καλύτερα μέσα από την διαδικασία. Πέρα από αυτό, είναι και ένας έξυπνος τρόπος να οργανώσεις την οριστική "έξοδο σου από την ντουλάπα" καθώς θα καταγράφεις με λεπτομέρειες την πρόοδο, τις κινήσεις σου και τις αντιδράσεις που προκαλείς, έτσι ώστε με όλα αυτά ως δεδομένα να σχεδιάσεις με επιτυχία το δικό σου τελικό Coming Out. Πρόσεχε μόνο μην πέσει το ημερολόγιο σου σε λάθος χέρια και αποκαλυφθεί το μυστικό σου μια ώρα αρχύτερα!
Αν δεν είσαι τύπος που κρατάει ημερολόγιο, μπορείς να βρεις μια άλλη διέξοδο για εκτόνωση, όπως τη μουσική, την ποίηση, τη ζωγραφική ή το σχέδιο, τον χορό ή τα σπορ. Κάτι από όλα αυτά θα σε βοηθήσει να αποσυμπιέσεις κάποια από την ένταση που πιθανώς να νιώσεις ;-).

Το κείμενο ειναι απο γνωστο site γνωριμιών.Θεωρησα πως θα βοηθησει οσους απασχολει το θεμα του coming out.Γράφτηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Νεότητας anyway, της Κολονίας.

field_vote: 
No votes yet
Edited by: costas on 12/07/2010 - 00:40