«Είναι κάτι παιδιά που δεν γίνονται άντρες… όπως τους θέλετε!»

2 posts / 0 new
Last post
petrosgrafs
petrosgrafs's picture
Offline
Last seen: 10 months 15 hours ago
Joined: 07/04/2010 - 03:15
«Είναι κάτι παιδιά που δεν γίνονται άντρες… όπως τους θέλετε!»

«Είναι κάτι παιδιά που δεν γίνονται άντρες… όπως τους θέλετε!»

Του Ανδρέα Ανδρέου 
Ο Ανδρέας Ανδρέου είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Φύλου του ΑΠΘ.

Κύριε Θεμιστοκλέους,
Με ξενίζει ιδιαίτερα το μένος που επιδεικνύετε εδώ και καιρό ενάντια στους ομοφυλόφιλους και στους σεξουαλικά διαφορετικούς ανθρώπους γενικότερα. Στην τελευταία σας τοποθέτηση αποκαλείτε τους ομοφυλόφιλους «αδικίες, λάθη της φύσης ή της ζωής και με αμέτρητες σεξουαλικές παρεκκλίσεις ή διαστροφές» ενώ παλαιότερα συγκαταλέγατε τους ομοφυλόφιλους στην ίδια κατηγορία με τους ζωόφιλους και τους παιδόφιλους. 
Εδώ και πολλά χρόνια, αξιόλογα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, η παγκόσμια εταιρία ψυχολόγων και πολλοί συναφείς και αξιοσέβαστοι οργανισμοί έχουν αποκηρύξει τέτοιου είδους στερεοτυπικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις. Ακόμα, σε πολλές από τις πολιτείες της Αμερικής, αλλά και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο, υπάρχουν πια ολόκληρα πανεπιστημιακά τμήματα για Gay και Lesbian studies αλλά και τμήματα κοινωνιολογίας του φύλου (Sociology of Gender, Gender studies). Επιπλέον, ακόμα και ο Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, εδώ στην Κύπρο, κυκλοφόρησε ήδη έντυπα με τα οποία διαφωτίζει το κοινό και σβήνει πάραυτα τα ετσιθελικά στερεότυπα που καταφέρονται ενάντια στους ομοφυλόφιλους. 
Έρευνες από έγκριτα πανεπιστήμια του εξωτερικού αποδεικνύουν περίτρανα ότι η ισχυρή πλειοψηφία των παιδόφιλων είναι ετεροφυλόφιλοι και όχι ομοφυλόφιλοι άντρες. Επιπλέον, αποδεικνύεται με κάθε επιστημονικό και έγκριτο μέσο ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με ομοφυλόφιλους γονείς - είτε αυτά προέρχονται από υιοθεσία, είτε από διαζύγια ή εγκατάλειψη - δεν γίνονται ομοφυλόφιλα. Αντιμετωπίζουν όμως το στίγμα από την κοινωνία από ανθρώπους σαν κι εσάς, που δεν έχουν προφανώς υπόψη τους τις εν λόγω έρευνες.
Αν οι ομοφυλόφιλοι είναι «λάθος της φύσης», τότε αυτή η φύση μάλλον είναι πολύ «λανθασμένη» εώς και άμυαλη, νοουμένου ότι οι πιο συντηρητικές έρευνες αναφέρουν ότι το 6% του πληθυσμού κάθε χώρας είναι σεξουαλικά διαφορετικό, ενώ οι πιο επιδαψιλείς και «γενναιόδωρες» (αυτές που συγκαταλέγουν και τους αμφισεξουαλικούς = bisexual) κάνουν λόγο για το 10%. Λυπάμαι που στις τοποθετήσεις σας βρίζετε με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, απλά και μόνο, επειδή είναι σεξουαλικά διαφορετικό απ’ ό,τι εσείς.
Τοποθετείστε όμως και στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Η δικιά σας προσέγγιση στο ζήτημα του γάμου αφορά στη δημιουργία και τη διαιώνιση της «Αγίας» οικογένειας, όπως προνοούν οι παρακαταθήκες και η παράδοση. Σεβαστό. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που σκέφτονται αλλιώς, τι να κάνουμε; Οι νέοι και οι νέες (όχι απαραίτητα ηλικιακά) αυτού του τόπου, όπως και κάθε τόπου, έχουν - δυστυχώς για σας - αντίθετη άποψη. Το σημαντικό είναι να δημιουργείται πάση θυσία μια οικογένεια πυρηνική, με άντρα και γυναίκα, ή μήπως να λειτουργεί μια οικογένεια ομαλά και χωρίς προστριβές, όπως το επιθυμούν τα μέλη της; Έρευνες με συνεντεύξεις σε παιδιά ομόφυλων γονέων δείχνουν την ευαρέσκεια τους στον τρόπο με τον οποίο τα μεγαλώνουν ή τα μεγάλωσαν οι ομοφυλόφιλοι γονείς τους, και μιλάμε για παιδιά ετεροφυλόφιλα. Εξάλλου, αν διενεργούσατε εσείς ο ίδιος μια μελέτη σχετική με τους ποικίλους ανδρισμούς του τόπου μας (εγώ το έχω κάνει ήδη με επιστημονικές μεθόδους), θα διαπιστώνατε ότι σε πολλές οικογένειες υπάρχουν σεξουαλικά διαφορετικοί άνθρωποι. Άνθρωποι προικισμένοι, με χαρίσματα και ενδιαφέροντα πέρα από το σεξ. Άνθρωποι που εργάζονται άοκνα για να αναστήσουν και να δώσουν χρώμα σε αυτό τον τόπο. Άνθρωποι απογοητευμένοι από τους πολιτικούς της Κύπρου μας που ασχολούνται με τρίχες και ζητήματα διάφορα της ουσίας.
Οι διακηρύξεις που έχετε υπόψη σας σχετικά με το ποιοι απαρτίζουν – ή ποιοι πρέπει να απαρτίζουν - την οικογένεια και πότε ο θεσμός αυτός καταστρατηγείται, έχουν από καιρού αποβιώσει ή παραμένουν μόνο στα χαρτιά από τους παρελθόντες αιώνες οπότε και αποτυπώθηκαν, όταν σκληροπυρηνικές δομές, όπως π.χ. η Εκκλησία, δημιουργούσαν κατηγορίες για την υπαγωγή των ανθρώπων. 
Οι τοποθετήσεις σας αποτελούν προσβολή για τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και για εμάς που έχουμε ομοφυλόφιλους ανθρώπους στην οικογένεια και στις παρέες μας και τους αγαπούμε. Βλέπουμε καθημερινά το μόχθο τους να δημιουργήσουν, να βοηθήσουν τον άνθρωπο δίπλα τους και να παράγουν έργο σε πολλούς τομείς, που εσείς ούτε τους διανοείστε. Κι από πάνω, έχουν κάθε μέρα να ακούν και τα «γλυκόλογα» όσων πολιτικών θέλουν να κτίσουν καριέρα μέσα από την επίθεση εναντίον ανθρώπων που δεν έχουν ανάγκη την ανοχή της κοινωνίας, όπως ισχυρίζεστε. Όταν εσείς θεωρείτε και κάνετε λόγο για 3, 4 και 5 άτομα ή χέρια στα οποία ενδέχεται να καταλήξουν τα παιδιά των ομοφυλοφίλων, έχετε προφανώς στο μυαλό σας κοινωνικά στερεότυπα και αντιλήψεις που ίσως κληροδοτήσατε από παλαιότερες γενεές. Εξάλλου, δεν μας εγγυάται κανείς ότι και οι ετεροφυλόφιλοι/-ες και παντρεμένοι/-ες τηρούν μονογαμικές σχέσεις. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί πρέπει απαραίτητα η πολυγαμία να αποδίδεται στους ομοφυλόφιλους αλλά δεν μπορώ να αντιληφθώ ούτε και την εμμονή σας στα σχετικά με τα θεσμοθετημένα. Ποιος μας λέει εξάλλου ότι οι νόμοι είναι πάντα δίκαιοι και αξιόπιστοι; Πώς ορίζεται η νομιμότητα και τα θέσφατα; Ποιος τα ορίζει και από πού απορρέουν, με ποια καταβολή έρχονται και πόσο ευσταθούν;
Οι ομοφυλόφιλοι της Κύπρου ξέρουν να ζουν αξιοπρεπώς, χωρίς τον οίκτο και την ανοχή κανενός. Και επειδή η κοινή γνώμη δεν σας ακούει – θεωρώ καλό να σας αναφέρω ότι πολλοί ετεροφυλόφιλοι ακούνε ή διαβάζουν τις δηλώσεις σας και γελάνε - ανοίγει διάπλατα τις αγκάλες της σε ανθρώπους που ξέρουν να ζουν και να αγωνίζονται για την αγάπη, τις πανανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματα ανεξάρτητα από τις επιλογές τους στο κρεβάτι, τη σεξουαλικότητα και την καθημερινή τους ζωή. Δεν σας ζητάει κανείς από τους ομοφυλόφιλους να γίνετε σαν κι αυτούς. Ακόμα κι αν το θέλετε, δεν μπορείτε να αλλάξετε τη σεξουαλική και έμφυλή σας ταυτότητα. Απαιτούν όμως το σεβασμό σας. Είμαι σίγουρος, ότι ανάμεσα στους εκλογείς σας υπήρχαν και ομοφυλόφιλοι ή λεσβίες. Ανταποδίδετε την εμπιστοσύνη που σας έδειξαν διασύροντάς τους; Δεν είμαι ο αρμόδιος να σας υποδείξω τα ζητήματα με τα οποία πρέπει πραγματικά να ασχοληθείτε σαν πολιτικός, αλλά θεωρώ ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ να έχετε κατά νου ότι ο λαός σάς έδωσε εντολή να αγωνίζεστε για τα δικαιώματά του, όποιος κι αν είναι.
Δυστυχώς, οι ομοφοβικές εξάρσεις, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να σπέρνουν ένα αχρείαστο ηθικό πανικό στην κοινωνία και να δημιουργούν πολώσεις για τις επόμενες γενεές, στερώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα κάποιας μερίδας των ανθρώπων. Επιπλέον, δίνετε τροφή και σε εντελώς ανυποψίαστους δημοσιογράφους, ώστε μέσα από τηλεοπτικά πάνελ να κτίζουν καριέρες με την κατηγοριοποίηση των ανθρώπων και την περιθωριοποίησή τους. Οι ομοφυλόφιλοι ούτε άρρωστοι είναι, ούτε πάντα θηλυπρεπείς, ούτε κολλημένοι, ούτε παιδόφιλοι, ούτε μιάσματα. Τουλάχιστον δεν είναι περισσότερο από τους ετεροφυλόφιλους. Τους βλέπουμε καθημερινά, είναι άνθρωποι σαν και σας, όχι εξωγήινοι.
Αναρωτιέμαι για το μένος σας, που επιδεικνύετε μεσούσης μιας περιόδου με τόσα πολλά προβλήματα να τριβελίζουν το μυαλό όλων μας. Από τη μια η Κύπρος μας απειλείται από αυτούς που πάντα μας επιβουλεύονταν, από την άλλη βλέπουμε την Ελλάδα μας να καταποντίζεται και να μετρά τις πληγές της από την τρομοκρατία και τα λάθη των πολιτικών, κι εσείς τα βάζετε με ανθρώπους που θέλουν να ζουν ως ισότιμοι πολίτες. Γιατί δεν εκφράζεστε και στα σχετικά με την κακοποίηση και το ξυλοδαρμό γυναικών από τους συζύγους τους; Γιατί δεν τοποθετείστε στα σχετικά με την κακοποίηση και την εκπόρνευση γυναικών στη χώρα μας; Γιατί δεν μιλάτε για το ζήτημα της εκμετάλλευσης των μεταναστών στον τόπο μας; Γιατί δεν μιλάτε για τα τόσα άλλα σημαντικά ζητήματα που πραγματικά χρειάζονται τη βοήθειά σας, ως πολιτικού προσώπου;
Για κάποιους ομοφυλόφιλους δεν προέχει να παντρευτούν. Κάποιοι άλλοι το επιθυμούν είτε επειδή θέλουν να κατοχυρωθούν νομικά στα σχετικά με κληρονομικά ζητήματα και άλλα, είτε επειδή έτσι αισθάνονται να ολοκληρώνονται σαν άνθρωποι. 
Θεωρώ ότι είναι δόκιμο, όλες και όλοι μας να διαβάζουμε. Και κυρίως όταν υπηρετούμε το λαό, τη δημοκρατία και την ελευθερία αλλά και όταν τοποθετούμαστε δημόσια. Διαβάστε Judith Butler, Cixous, Anzaldúa, Badinter, Connell, Irigaray, Kristeva, Mohanty, Haraway, Spivak – Chagravorty, Wittig, Ozga, Αθανασίου, Παπαταξιάρχη, Πολίτη, Γιαννακόπουλο, ή και το δικό μας το Φελλά, αρκετοί/-ές από αυτούς/-ές έχουν γίνει κλασικοί και με πολυδιαβασμένα συγγράμματα – best seller. Αυτοί/-ές είναι που λένε την αλήθεια γιατί ανάλωσαν όλη τη ζωή τους μελετώντας αυτά τα ζητήματα. Και για οικονομία χώρου ανέφερα μόνο μερικούς/-ές.
Θεωρώ ότι όλες και όλοι μας, έχουμε πολύ ακόμα δρόμο να διανύσουμε…
 

field_vote: 
No votes yet
Edited by: costas on 27/05/2010 - 10:19
petrosgrafs
petrosgrafs's picture
Offline
Last seen: 10 months 15 hours ago
Joined: 07/04/2010 - 03:15

Το βρήκα στο facebook και δεν μπορούσα παρά να μπω στον πειρασμό να το αναρτήσω και εδώ.

"Σε περιβόλια με σπαρτά και αφθονία, μα έλειψε το νερό. Kι άμα δεν έχουμε να πιούμε, δεν έχουμε τίποτα..."